Αγαπάει τις πατάτες; Εκμεταλλευτείτε το!

Η πατάτα παραμένει η πιο αγαπημένες τροφή των παιδιών, αφήνοντας πίσω της με διαφορά, πολλά άλλα φαγητά. Είναι μια πολύ φθηνή και ταπεινή, θα έλεγε κανείς, ρίζα της γης που όμως μπορεί πολύ εύκολα να μεταμορφωθεί σε φαγητό πολυτελείας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί μια πατάτα να σερβιριστεί, αλλά συνήθως οι μαμάδες καταλήγουν να τις τηγανίζουν ή να τις κάνουν στον φούρνο. Αυτές μπορεί να είναι οι πιο εύκολες και γρήγορες λύσεις, αλλά μια πατάτα μπορεί να σας εκπλήξει αν μπει μέσα σε μια …Κις. Όχι Κις Λορέν αλλά Κις με πατάτες και κρεμμυδάκια! Κάντε την πιο νόστιμη, αλλά φθηνή, διάσημη τάρτα που θα έχουν φάει οι φίλοι και τα παιδιά σας. Άλλωστε οι γιορτές πλησιάζουν. Προετοιμαστείτε!

Αν δεν έχετε χρόνο, προσπεράστε το στάδιο παρασκευής της ζύμης, αγοράζοντας έτοιμη από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ (αυτή που είναι για τάρτες). Όμως, αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθείτε, κάντε το και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Υλικά ζύμης (για ταψάκι τάρτας 20 εκατοστών)
250 γρ. αλεύρι
150 γρ. βούτυρο
1 αυγό
200 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)
Λίγο αλάτι
1 κούπα όσπρια

Υλικά γέμισης
600 γρ. πατάτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
3 αυγά
200 γρ. γιαούρτι
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο αλμυρό τυρί
1 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Για να ετοιμάσετε τη ζύμη. Κοσκινίστε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, ρίξτε το αλάτι, το αυγό και προσθέστε σταδιακά το βούτυρο και το νερό, ζυμώνοντας παράλληλα μέχρι το ζυμάρι να πάρει μια όμορφη ελαστική μορφή. Κατόπιν, σκεπάστε το μπολ σας με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

Όταν περάσει ο χρόνος αυτός, βάλτε τη στον πάγκο της κουζίνας σας και ανοίξτε τη σε φύλλο. Βουτυρώστε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 20 εκατοστών και απλώστε επάνω της τη ζύμη, προσέχοντας να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Επάνω της τοποθετείστε ένα κομμάτι από χαρτί φούρνου και καλύψτε το με τα όσπρια, όπως θα κάνατε για μια τάρτα. Βάλτε τη στο φούρνο στους 180ο C, για περίπου 10 λεπτά. Μετά αφήστε τη στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάστε τη γέμιση.

Πλύντε πολύ καλά τις πατάτες και βράστε τις (χωρίς να τις ξεφλουδίσετε) σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Στραγγίστε τις, βγάλτε τους τα προσεκτικά φλούδια και λιώστε τις σε πουρέ.
Κόψτε τα κρεμμυδάκια σε πολύ λεπτές φέτες και τσιγαρίστε τα στο ελαιόλαδο για μερικά λεπτά μαζί με λίγο αλάτι.

Ενσωματώστε στις λιωμένες πατάτες, το γιαούρτι, το τυρί, τα τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια, τους κρόκους των αυγών (χτυπημένους), το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και λίγο πιπέρι. Αν νομίζετε ότι το μίγμα σας χρειάζεται ακόμα λίγο αλάτι, δοκιμάστε και προσθέστε. Ανακατέψτε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μαζί με μια πρέζα αλάτι, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώστε τη μέσα στο μίγμα της πατάτας, προσθέτοντάς την σιγά σιγά και ανακατεύοντας με κυκλικές απαλές κινήσεις. Δεν θέλετε να φύγει ο αέρα που έχει εγκλωβιστεί μέσα στη μαρέγκα σας!

Όταν τελειώσετε με όλα αυτά, απλώστε το τελικό σας μίγμα, πάνω στο φύλλο της Κις που ψήσατε αρχικά (αφού έχετε αφαιρέσει από εκεί τα όσπρια και το χαρτί φούρνου βέβαια), χωρίς να προσπαθήσετε να κάνετε της επιφάνεια λεία. Απλά απλώστε το και αφήστε το. Βάλτε το ταψάκι της τάρτας σας μέσα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C για περίπου 45 λεπτά.

Περιμένετε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρετε μαζί με πράσινη σαλάτα.

Καλή επιτυχία